Składniki:
1 kg cytryn
1 kg cukru ( dodam, że trzcinowy jest najlepszą opcją... ;D )
750 ml wody
sok z dużej cytryny
2 łyżki pektyny jabłkowej 100%
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Cytryny pokroić na ćwiartki ( nie obierać ), usunąć pestki i pokroić w cienkie paski, przy czym usunąć wewnętrzne gniazdo nasienne. Włożyć do garnka, dodać cukier, wodę i ostawić na noc. Wszystko doprowadzić do wrzenia i dalej gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż wygotuje się połowa wody. Od czasu do czasu mieszać ( może pryskać :( ). Na dwie minuty przed końcem gotowania, powoli dodać sok z cytryny i pektynę jabłkową połączoną z cukrem. Ciągle mieszając, jeszcze raz krótko zagotować. Gorącą masę przelać do czystych, gorących słoików.
Dżem jest gotowy, gdy tylko stanie się żółto-złoty i przejrzysty, a syrop stwardnieje.