W związku z kilkoma prośbami o wegetariańskie, sprawdzone przepisy postanowiliśmy podzielić się z Wami naszymi kulinarnymi odkryciami :) Oto jeden z wielu, który umieścimy w tym dziale :P
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z POMIDORAMI
Składniki:
2 bakłażany
6 pomidorów
2 łyżki tartej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
100 ml oliwy
1 łyżeczka rozmarynu
sól
pieprz
4 porcje
Czas przygotowania: 50 minut
Bakłażany myjemy, kroimy na plastry grubości ok. 6 mm, smażymy na oliwie i osączamy. Pomidory sparzamy, ob ieramy ze skórki i kroimy na plastry o grubości 1 cm. Czosnek obieramy i rozgniatamy z solą. Naczynie do zapiekania smarujemy czosnkiem, układamy w nim na przemian plastry bakłażanów i pomidorów, posypujemy je bułką tartą, rozmarynem, solą i pieprzem. Zapiekamy 15 minutek w temperaturze 200 st. C i podajemy.
PS.
Przed zapieczeniem bakłażany możemy posypać 2, 3 łyżkami utartego twardego sera, utartą na grubej tarce mozzarellą lub pokruszonym serem feta.