WEGETARIAŃSKIE PYSZOTY:
Muffiny przebrane za ciastka owsiane ;p
Składniki:
kostka margaryny ( ja dodaje pół )
1/2 szklanki miodu ( może też być cukru brązowego )
cukier waniliowy cynamonowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 szklanki mąki razowej ( typ 2000 )
pół szklanki płatków owsianych, zarodków pszennych, otręb żytnich ( ja daję szklankę )
pół szklanki nasion ( słonecznik, płatki migdałów, rodzynki, siemię lniane, sezam itp ... ja wsypuję jedną szklankę )
jajko
4 średnie jabłka obrane i starte na średnich oczkach tarki ( jeśli wcześniej zastosowałyśmy więcej nasion, i tu zwiększamy dawkę :)
Przygotowanie:
Margarynę ucieramy z miodem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz płatki, nasiona, jabłka i bakalie. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w blaszce muffinowej ok. 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego :D
PS z uściskami dla Asi i Julci
mniammmm